U bent hier
Groen licht voor vijftigtal ingrepen in Walenhoek: van fietspad tot vleermuizentunnels
Het landinrichtingsplan voor Niel heeft groen licht gekregen van de gemeenteraad. Het plan behelst een vijftigtal ingrepen die de komende jaren worden voorzien om de natuurwaarde en de cultuurhistorische en toeristische belevingswaarde van de gemeente te verhogen.
Na meer dan vijf jaar werk met twaalf verschillende instanties is het landinrichtingsplan voor Niel eindelijk klaar. Op de vorige gemeenteraad kon het plan al op de goedkeuring rekenen van de voltallige gemeenteraad. Nu moet de bevoegde minister nog het licht op groen zetten, maar schepen van Openbaar Groen Tom Caluwaerts (N-VA) heeft er vertrouwen in. “Als je ziet met hoeveel instanties we deze puzzel hebben gelegd en hoeveel overheidsuren hier zijn ingekropen, moet die goedkeuring eigenlijk maar een formaliteit zijn”, denkt hij.
Het landinrichtingsplan gaat voornamelijk over de site van het natuurgebied Walenhoek. Daar worden een vijftigtal werkzaamheden voorzien die de volgende jaren de natuurwaarde en de cultuurhistorische en toeristische belevingswaarde van het landschap moeten verhogen. Zo wordt met OVAM en Kempisch Landschap gewerkt aan het in stand houden van de visvijvers en aan een basis voor een toekomstig beheer.
Daarnaast worden er bijkomende trage wegen gepland samen met de provincie Antwerpen en Regionaal Landschap Rivierenland. “De belangrijkste is de trage weg onder het spoor. Die moet een verbinding vormen met de zone Kapittel, aan het wetenschapspark. Er zullen paden bijkomen die de toegankelijkheid van het gebied zullen verhogen en er zullen er enkele verdwijnen, zodat sommige broedzones voor de dieren kunnen verbeteren. De tunnels zullen in samenwerking met het Agentschap Onroerend Erfgoed en Natuurpunt ook een functie krijgen als vleermuizentunnels”, legt Caluwaerts uit.
“Naast de Boomsestraat wordt een fietspad aangelegd, van achter het Natuurhuis De Paardenstal tot aan de tweede tunnel onder de Boomsestraat, tussen de Keizer- en Legastraat. Het fietspad zal zo’n 350 meter lang zijn, krijgt een asfaltverharding en ontsluit De Paardenstal voor wandelaars en fietsers.”
Alle maatregelen zullen de komende drie jaar uitgevoerd worden. Het project wordt geraamd op ongeveer 1,8 miljoen euro, de gemeente draagt 200.000 euro bij. “Achter de schermen blijven we naarstig verder zoeken naar bijkomende partners om de gemeentelijke bijdrage nog verder te kunnen doen dalen”, aldus Caluwaerts.
Artikel HLN 19/04/2019 Ben Conaerts