Programma 2024

Met trots stellen wij ons programma voor voor de lokale verkiezingen van 13 oktober 2024. Mocht u vragen hebben mag u ons altijd contacteren!

Een financieel gezond Niel dat doordacht investeert.

  • Een Niel dat de schuldgraad laat dalen
  • Een Niel dat onderzoekt waar belastingen kunnen dalen
  • Een Niel met ruimte en zuurstof om te investeren

 

“Een financieel gezonde gemeente is fundamenteel.”

De uitgaven moeten in verhouding gebracht worden tot de inkomsten en de hoge schuldgraad moet naar een stabiel niveau gebracht worden.

“Een belastingvriendelijke gemeente”

De uitgaven moeten onder de loep genomen worden en onnodige kosten moeten worden stopgezet. Langs inkomstenkant moet een verlaging van het personenbelastingtarief onderzocht worden. Hetzelfde geldt voor de doorgevoerde stijging van opcentiemen op de onroerende voorheffing.

“Investeren om te groeien”

Groeien zonder de stabiliteit uit het oog te verliezen met ruimte om de nodige investeringen te kunnen uitvoeren. Dat is wat onze gemeente nodig heeft.

Een warm Niel houdt iedereen aan boord

  • Een gezinsvriendelijk Niel met respect voor de diversiteit
  • Een Niel waar elk kind zorgeloos kan opgroeien
  • Een jeugdig Niel waar jongeren het beste van zichzelf mogen geven
  • Een zorgzaam Niel waar senioren zich thuis voelen

“Een hart voor alle gezinnen”

Niel is een groeiende gemeente met een grote diversiteit binnen onze gezinnen. Deze gezinnen hebben elk hun eigen behoeften. Als gemeente moeten we inspelen op deze veranderende behoeften en maximaal ondersteunend tewerk gaan samen met voldoende vrijwilligers. Daarnaast willen we drempelverlagende initiatieven ontwikkelen zodat gezinnen sneller de weg vinden naar onze diensten indien nodig.

“Kleine kinderen, grote kansen”

Een veilige ruimte bieden, kansen geven en inzetten op een warme overgang tussen thuis, buurt, kinderopvang en kleuterschool is cruciaal voor de ontplooiing van alle jonge kinderen. Openbaar domein, vrije tijd, kinderopvang en kleuteronderwijs zijn nu georganiseerd binnen verschillende beleidsdomeinen met elk een eigen regelgeving en een eigen beleid. We moeten daarom inzetten op een hechte samenwerking tussen al deze verschillende beleidsdomeinen in functie van het kind.

“Investeren in onze toekomst”

De jeugd is onze toekomst. We engageren ons daarom voor een goed en breed jeugdbeleid, waarbij vanzelfsprekend ook het jeugdwerk zeer belangrijk is. De betrokkenheid van de jeugdraad mag hierbij niet uit het oog verloren worden.

“Oud maar niet out”

Net zoals “jeugd” een apart beleidsdomein is, verdienen onze “senioren” ook een apart beleidsdomein. De gemeente moet inspelen op deze demografische verschuiving. We moeten ons daarop instellen en we moeten een ambitieus seniorenbeleid voeren.

Een aangenaam Niel om in te leven en te beleven

  • Een bloeiend Niel waar iedereen graag woont
  • Een groen en duurzaam Niel waar natuur natuurlijk is
  • Een cultureel Niel met aandacht voor haar erfgoed
  • Een ondernemersvriendelijk Niel dat kansen biedt aan de lokale economie

“Een straatbeeld op maat van Niel”

Toegankelijkheid, betaalbaarheid, kwaliteit en woonzekerheid voor elke doelgroep zijn cruciale elementen in het lokaal woonbeleid. Iedereen heeft recht op menswaardig wonen. 'Wonen' heeft belangrijke raakvlakken met andere beleidsdomeinen, zoals ruimtelijke ordening, armoedebeleid, leefbaarheid, wonen voor ouderen (ouderenbeleid), energie, welzijn, duurzaamheid...

“Leven en cultureel beleven”

Een rijk cultureel leven in Niel start bij het centraal stelen van het behoud van de historische identiteit van Niel. Dit echter zonder de groei van onze gemeente te negeren, maar met respect voor onze leefomgeving en ons erfgoedkundig verleden.

“Groenblauwe netwerken creëren”

Als gemeente moeten we een voorbeeld zijn voor onze burgers in het streven naar een klimaat neutrale en energiezuinige gemeente. De ingeslagen weg inzake milieu, groen, duurzaamheid, energie en water moet verdergezet worden.

“Bruisende middenstand”

Een stevige lokale economie is de basis voor de welvaart en de leefbaarheid van een gemeente. Buurtwinkels en een levendige horeca verstevigen de dorpskern maar zorgen ook voor een sociale cohesie. We moeten inzetten op een positieve uitstraling van onze gemeente.

Een veilig en proper Niel met een goede handhaving

  • Een verkeersveilig Niel dat denkt aan de mobiliteit van de toekomst.
  • Een verstandig Niel dat bewust omgaat met afval
  • Een Niel dat zorg draagt voor haar openbaar domein

“Veiligheid is een basisrecht”

Dit mag niet enkel een gevoel zijn maar moet echt gegarandeerd zijn voor iedereen. Het gemeentelijk mobiliteitsplan blijft de kapstok voor het mobiliteitsbeleid. Verkeersveiligheid verbeteren is daarbij de allerhoogste prioriteit.

“De vervuiler betaalt”

Het nieuwe materialenplan dat goedgekeurd is door Vlaanderen legt op dat de hoeveelheid restafval per Nielse inwoner moet dalen in de komende legislatuur. Recyclage en hergebruik moeten worden gestimuleerd. Om hieraan te voldoen, staan we onze Nielse burger bij en moeten we maximaal inzetten op flankerende maatregelen.

“Aandacht voor mens en dier”

Ons openbaar domein bestaat niet enkel uit vuilnisbakken, bladermanden, zitbanken en verkeersborden. Ook onze dieren verdienen een plekje binnen ons openbaar domein.

 

Een toegankelijk en uitnodigend Niel dat haar inwoners laat participeren

  • Een Niel dat haar inwoners actief betrekt in het beleid
  • Een Niel dat maximaal inzet op samenwerking over de gemeentegrenzen heen

“Transparant beleid”

Een efficiënt bestuur is niet gewoon plannen en uitvoeren. Besturen is vooreerst luisteren, vervolgens bijsturen, nadien beslissen om dan uiteindelijk uit te voeren. We moeten inzetten op een transparant beleid en inspraak van de burger. Betrokkenheid en participatie is hierbij ontzettend belangrijk.

“Samen staan we sterker”

We willen bewust kiezen voor een aanpak via intergemeentelijke samenwerking. Sommige zaken overstijgen de draagkracht van ons als individuele gemeente. We zijn dan ook overtuigd dat het efficiënter kan door met andere gemeenten samen te werken.