Programma

Een open politiek voor en door de Nielenaar

De N-VA staat voor een efficiënt bestuur, niet eindeloos plannen maar eindelijk uitvoeren. We denken dit ook bewezen te hebben de afgelopen 6 jaar. Besturen is vooreerst luisteren, vervolgens beslissen om uiteindelijk ook uit te voeren (denken, durven, doen!).

We hebben deze bestuursperiode via schepen van ICT Tom Caluwaerts en schepen van Informatie en Communicatie Eddy Soetewey sterk ingezet op een transparant beleid en inspraak van de burger. Getuige hiervan de wijkbezoeken, het online plaatsen van de agenda en het verslag van de gemeenteraad, de Niel app, de digitale infoborden en de nieuwe website. Toch beseffen ook zij beiden dat er nog verbeterpunten zijn. Hieronder worden ze opgesomd.

  • Van commissies echte commissies maken: niet enkel aanhoren van gekozen beleid en daar nog enkel punten en komma’s mogen verzetten maar omvorming van commissies tot echte denktanks. Omvormen tot beleidscommissies waarbij inspraak en overleg centraal staan.

 

  • Adviesraden: verder stimuleren om meer adviezen uit te brengen, niet enkel als evenementenorganisator te fungeren en zorgen voor financiële transparantie.

 

  • Wijkraden, buurtcomités: ook hen meer betrekken in het beleid. We ondersteunen hen nu al logistiek (tafels, stoelen, podia, ...) en zorgen voor subsidies van buurtevenementen. Een sterke sociale cohesie wordt op buurtniveau ontwikkeld. Hier bestaat veel kennis en inspiratie, dus ook zij dienen een adviserende rol te krijgen.

 

  • Verder inzetten op digitalisering voor een vlotte communicatie naar burgers.

 

  • Intergemeentelijke samenwerking om verder te kijken dan onder de eigen kerktoren. Waar er sprake is van grensoverschrijdende materies er verder voor zorgen dat we dit samen aanpakken en dit op gebied van :

           - cultuur (IVEBICA)

           - erfgoed en toerisme (Toerisme Rupelstreek en Erfgoed Rupel)

           - Intergemeentelijk zwembad

           - evenementenkalender : (inter)gemeentelijke activiteiten blijven promoten 

 

Inspraak is belangrijk daarom willen we de burger nog meer actief betrekken in het beleid. Ook intergemeentelijk durven denken en doen! 

Kwaliteitsvol wonen en leven in Niel met respect voor het milieu en inwoners!

Ruimte om te wonen, om te werken, om handel te drijven en om te ontspannen, daar hebben we allen behoefte aan. Binnen ruimtelijk beleid hebben we via onze schepen van ruimtelijke ordening Tom Caluwaerts het behoud van de historische identiteit van Niel centraal gesteld. Dit echter zonder de groei van onze gemeente te negeren. Maar dit alles met respect naar onze leefomgeving en ons erfgoedkundig verleden (onder andere het Spaans Toreke). Verder hebben we sterk ingezet op vele speel- en sportgebieden waar we onze jongeren de kans geven om op gezonde en sociale wijze samen op te groeien. Verder hebben we het binnengebied (Nielderhoff) al opgekuist en werken we aan een concrete invulling. Deze bestuursperiode hebben we ook sterk ingezet op het weren van zwaar verkeer in het centrum, parkeerhaventjes maar ook “kiss and ride-zones” voor de scholen alsook een autoluwe Kerkstraat vlak voor en na schooltijd. Ook hier zijn we er nog niet en zouden we graag ons beleid verder zetten. Wonen en leven betekent echter ook cultureel beleven. We denken dat we hieromtrent een behoorlijke stap voorwaarts gezet hebben. Zo is niet enkel het aanbod uitgebreid (denk maar aan de Muziekbijzoekes) maar is via Eddy Soetewey gegarandeerd dat we een eigen bibliotheek in Niel behouden maar anderzijds via aansluiting tot IVEBICA het cultuuraanbod nog verder verruimen.

 

Het Broek is een natuurreservaat geworden en de Paardenstal een mooi onthaalpunt waar al de nodige restauraties zijn uitgevoerd en waar we in de toekomst verder willen op inzetten, ook op educatief vlak voor alle inwoners, waarbij een samenwerking met de scholen niet zal vergeten worden. Tom en Eddy zetten hier samen hun schouders onder.

 

We willen blijven inzetten op groene percelen en deze ook zo bestendigen. Waar mogelijk willen we zelfs rode grond omzetten in groene zones, indien haalbaar met subsidies. Op dit moment is er van elke deur in Niel op 800m een bos en dit willen we absoluut zo houden.

 

  • Nielderhoff kwaliteitsvol ontwikkelen met voldoende groen, kwaliteitsvol wonen en mogelijkheid tot ondernemen met vlotte doorstroom van Dorpsplein naar Antwerpsestraat voor traag verkeer.

 

  • Nieuwe bibliotheek toegankelijk voor iedereen, met een multifunctionele ruimte bouwen in het Nielderhoff.

 

  • Antwerpsestraat, Boomsestraat wordt in de volgende bestuursperiode overgedragen aan onze gemeente. Wij willen deze kwalitatief ontwikkelen waarbij er plaats en ruimte is voor elke weggebruiker. 

 

  • Verder inzetten om de 2020-normen te halen of te overtreffen. Energiezuinig maken van gemeentelijk patrimonium alsook eigen wagenpark hebben zeker al geholpen. Verder willen we inzetten op autodelen, stimuleren van energievriendelijke investeringen en groepsaankopen te voorzien.

 

  • Verder inzetten op onze groene longen.In Walenhoek loopt momenteel reeds een samenwerkingstraject van 4 jaar met verschillende partners waaronder Provincie Antwerpen, VLM, Natuurpunt, Kempisch landschap maar ook onze eigen Nielse visclubs. De buit is juist binnen,bijna 2 miljoen euro bovenlokale subsidies zullen de komende 4 jaar hier een uitvoering krijgen. Aanleg van de wegen aan de visclubs inclusief parking, verbeteren waterhuishouding, aanleg ecotunnel, renovatie van 3 tunnels waarvan één een verbindingsweg wordt voor fietsers en voetgangers richting Waterfront, het aanleggen van een veilig fietspad en nog veel meer.

 

  • Verder inzetten op een propere omgeving. We hopen dat zwerfvuilopruimacties in de toekomst niet meer nodig zullen zijn maar we weten dat dit nog even zal duren. Daarom een duidelijk vuilbakkenplan, sensibiliseren wat betreft sorteren maar ook verbaliseren als het moet via de GAS-ambtenaar.

 

  • We blijven ijveren om de waterbus tot in Niel te krijgen indien dit financieel haalbaar is.

 

  • Het lijken tot slot misschien maar details maar ook aan de bladerenmanden (aantal en tijdig plaatsen) en de hondenweides moet verder gewerkt worden.

 

  • Voor het hondenpoep probleem in onze gemeente willen we inzetten op gerichte acties. 

 

Niel laten groeien op maat van de burger met behoud van onze groene omgeving en het historisch karakte 

Een bruisende middenstand

Een stevige lokale economie is de basis voor de welvaart en de leefbaarheid van een gemeente. Buurtwinkels en een levendige horeca verstevigen de dorpskern maar zorgen ook voor een sociale cohesie. Via NOHA, pop-up initiatieven en afschaffing van de terrasbelasting hebben we al een mooie aanzet gedaan. We zijn NOHA ook zeer dankbaar voor al hun werk (onder andere braderij, zomerevent en Kerstmarkt). De markt hebben we getracht nieuw leven in te blazen maar ook hier zijn we er nog niet en daarom wensen wij volgende punten verder uit te werken.

 

  • Focussen op beginners zonder onze huidige middenstanders te vergeten. Administratieve vereenvoudiging, een uniek ondernemersloket en verder faciliteren van digitale aanvragen maar ook het langskomen van de ambtenaar bij de ondernemer in plaats van de ondernemer die aanschuift aan een loket zijn zeker aan de orde. We willen ook de starterspremie verhogen in waarde en in bekendheid, maar ook andere premies moeten kunnen.

 

  • Leegstand van panden moet echt aangepakt worden. Leegstandsbelasting heeft al voor een gedeeltelijke oplossing gezorgd maar nog onvoldoende. Leegstand en verkrotting haalt het beeld van de gemeente naar beneden en geeft een verwaarloosde indruk. Voornamelijk de Antwerpsestraat leidt hieronder. Eerst en vooral moet er werk gemaakt worden van een goede inventarisering om alzo een duidelijk overzicht te kunnen geven aan diegenen die in Niel op zoek zijn naar een pand. Verder merken we veel panden waar het oorspronkelijke handelsgedeelte niet meer in gebruik is maar het woonstgedeelte nog wel. Met deze eigenaars dient gesproken te worden om te bekijken of we deze etalages niet ter beschikking kunnen stellen van lokale creatieve talenten.

 

  • We willen ook middenstand meer promoten op Heideplaats, E Vanderveldelaan en Dorpsstraat als handelskern van Niel waar al voldoende parkeergelegenheid is.

 

  • Horeca verder ondersteunen. Feesten mogelijk maken maar overlast beperken. Om van de gemeente nog meer een gemeenschap te maken promoten we samenhorigheidsactiviteiten zoals de pleinfeesten en dit met ondersteuning van de gemeente zonder echter zelf de regie in handen te willen nemen.

 

  • We willen ook werk maken van themaversieringen om voor de nodige sfeer te zorgen in het straatbeeld.

 

  • Nieuwe invulling van de Pastorij (bv een restaurant)

 

  • De heraangelegde Heideplaats moet via diverse evenementen een aantrekkingspool worden voor de middenstand. Waarom zouden we hier geen Kerstmarkt met ijspiste kunnen organiseren? 

 

De nodige zuurstof geven aan onze ondernemers. 

Gezonde financiën

De afgelopen bestuursploeg heeft gebruik gemaakt van de lage intresten om een maximum aan investeringen uit te voeren. Maar dit niet alleen omdat de rente laag stond maar ook omdat investeringen dringend nodig waren. Voor Niel gold misschien nog meer als voor andere gemeenten “investeren om te groeien”. Toch hebben we gelijktijdig de gemeentebelasting verlaagt van 8,5% naar 8% en toont onze AutoFinancieringsMarge aan dat we nog altijd financieel gezond zijn. Dient 8% echter het einde te zijn en kunnen ook de opcentiemen niet verder naar beneden? Wij denken van wel!

Er is een inhaalbeweging geplaatst qua investeringen, nu moeten we zoeken naar stabiliteit. We blijven investeren waar nodig, maar moeten er vooral voor zorgen dat financiën gezond blijvven en dat de inwoners het verschil zien in de belastingen, zeg maar hun portefeuille. 

 

 

We waken als een goede huisvader over de financiën van de gemeente en zorgen gelijktijdig voor een verlaging van de belastingen naar de burger toe. 

De jeugd is onze toekomst

Kwaliteitsvol onderwijs en kinderopvang het ganse jaar door, maar ook veilige speel- en sportinfrastructuur alsook een nieuw jeugdhuis. Dat waren onze verkiezingsbeloften in 2012. We denken dat we ze stuk voor stuk gerealiseerd hebben. In 2012 pakte onze schepen van onderwijs en kinderopvang al uit met “Investeren in onze jeugd, is investeren in onze toekomst”. De gemeente heeft dan ook als nooit eerder tevoren geïnvesteerd in deze bevoegdheidsdomeinen. Het nieuwe jeugdhuis is er, kinderopvang is het ganse jaar door verzekerd met een extra locatie en extra openingsuren voor BKO. De bouw van de nieuwe school zal gestart zijn nog voor de verkiezingen. Toch zou Eddy Soetewey graag zijn geesteskind “de nieuwe campus” graag zelf voltooien in de volgende bestuursperiode.

 

  • Realisatie van nieuwe schoolcampus met integratie van Academie voor Muziek en Woord en jeugdatelier KAN. Voortaan continu onderhoud, up-to-date houden van de infrastructuur en verder inzetten op energievriendelijkheid en toegankelijkheid. Binnen 50 jaar moet ook de nieuwe en vernieuwde infrastructuur nog mee met de tijd zijn. Het aantreffen van de schoolinfrastructuur zoals begin 2013 kan echt niet meer.

 

  • Blijven inzetten op opvoedingsondersteuning ook voor kwetsbare gezinnen en dit in samenwerking met OCMW. Deze bestuursperiode hebben we al de opvoedingsavonden ingevoerd maar hier kunnen we nog beter!

 

Ruimtelijk wil Tom Caluwaerts het succesverhaal aan de sporthalsite verderzetten in de toekomst om er echt een site van te maken waar alle leeftijden van onze jeugd hun gading vinden.

 

  • Onderzoeken of er een zwemvijver mogelijk is na realisatie van RUP Kapittel, in de daarvoor voorziene ruimte.

 

  • Sporthalsite een nieuwe invulling geven waar verschillende sporten aan bod komen en dit aangevuld met een degelijk skatepark.

 

  • Bouw van een nieuwe sporthal voor VGL waar ook andere sportclubs hun onderkomen kunnen vinden. 

 

Investeren in onze jeugd, is investeren in onze toekomst met aangepaste speel-, sport- en onderwijsinfrastructuur. Hierbij ondersteunen we graag jeugd- en sportverenigingen die aan jeugdopleiding doen. 

Veilig zijn in Niel

Veiligheid is een basisrecht en mag niet enkel een gevoel zijn maar moet echt gegarandeerd zijn voor iedereen. Daarom ook dat we als verkiezingsslogan kiezen voor “Veilig thuis in een welvarend Niel”. Als overheid hebben wij de plicht om uw veiligheid te garanderen! We hebben al sterk ingezet op verkeersveiligheid (zone 30, weren zwaar verkeer uit dorpscentrum, afsluiten Kerkstraat tijdens start/einde school, ...) maar ook op veilige buurten en plaatsen met onder andere camera’s. De overlastproblematiek aan de sporthal hebben we op deze manier aangepakt. Onze GAS-ambtenaar levert zeker goed werk en dit niet enkel door te sensibiliseren maar ook te verbaliseren als nodig. BuurtInformatieNetwerken hebben intussen hun ruime intreding gekend en hun nut al bewezen maar ook hier kan nog beter! Veiligheid betekent tegenwoordig ook informatieveiligheid. Hacking van accounts, stelen van digitale persoonsgegevens, ... we kennen het allemaal en ook op de bestrijding hiervan hebben we ons maximaal ingezet in het kader van de GDPR-wetgeving.

 

  • Via politiezone afdwingen dat het politiekader eindelijk volledig opgevuld wordt.

 

  • Verdere opwaardering van de wijkagent. Wij willen dat iedereen zijn wijkagent kent

 

  • en dat elke wijkagent zijn inwoners kent!

 

  • Blijven inzetten op preventie maar ook harde aanpak als nodig!

 

  • Niel volledig gedekt door BIN’s en in dit kader ook sociale controle verder aanmoedigen en ondersteunen.

 

  • De brandweer die we in eigen gemeente hebben gehouden voorzien van een nieuwe kazerne op de huidige locatie met alle moderne middelen. Hier ook een plaats voorzien voor het Rode Kruis.

 

  • Extra parkeerplaatsen aan het station voor fiets en auto om zo op een veilige manier gebruik te maken van de trein die nu veel regelmatiger voorbij komt.

 

  • Het doortrekken van de fietsostrade om zo stap voor stap een fietsvriendelijke gemeente te worden. 

 

Veiligheid is een basisrecht voor iedereen. Sensibiliseren maar ook verbaliseren indien nodig. 

Nieuwe brandweerkazerne met ook ruimte voor het Rode Kruis. 

Iedereen telt mee!

Bij N-VA delen wij mensen niet graag op in hokjes. Ook al hebben we een apart speerpunt rond onze jeugd maar dit omdat velen onder hen zelf nog niet stemgerechtigd zijn.

We gaan hierbij echter niet onze Vlaamse identiteit uit de weg. Zo hebben we deze bestuursperiode opnieuw een 11 juli viering ingevoerd (familiedag op Muziekbijoukes).

Ook de 11 november viering hebben we opgewaardeerd door hiervoor opnieuw de Nielse ConcertBand in te zetten bij de hulde op het kerkhof.

 

  • Wij verliezen echter ook de senioren niet uit het oog! Wij pleiten voor gemeentelijke ondersteuning om zolang mogelijk zelfstandig te blijven wonen. Maar wij zijn ook zeer blij met de goede samenwerking met WZC Maria-Boodschap. Zelfstandig wonen is immers niet altijd mogelijk. Dan is het fijn om terecht te komen op een plaats waar je een nieuwe thuis vindt, waar men zichzelf kan zijn en ook inspraak heeft. Daar daar staan wij voor. Laten we deze bewoners ook meer laten meegenieten van culturele en/of sportieve evenementen vanuit hun nieuwe thuis. Dit kan door evenementen tot bij hen te brengen (doortocht cylcocross, tentoonstellingen, voorstellingen) maar kan ook via een groot scherm met satellietverbinding.

 

  • We zullen blijven pleiten voor een seniorenbeleid met respect en inspraak voor de senior en dit zonder hen te betuttelen maar hen wel een voldoende ruim aanbod van culturele en ontspanningsmogelijkheden aan te bieden.

 

  • De iedereen telt mee geldt ook naar elke geloofsovertuiging of levensbeschouwelijke overtuiging toe. Zo hebben wij er deze bestuursperiode voor gezorgd dat voor het eerst de vormelingen een gelijke ontvangst en cadeautje krijgen als de vrijzinnige jeugd.

 

  • Hetzelfde geldt voor seksuele geaardheid. Ook hier hebben we dit jaar een serieuze inhaalbeweging gemaakt. Dit dient dus verder uitgewerkt te worden in de volgende legislatuur.

 

  • Discriminatie kan niet. Iedereen die zich wil inzetten voor Niel is bij ons meer dan welkom!

 

  • Samen leven is ook samen vieren. Waarom zouden we niet een jubilarisfeest voorzien voor alle jubilarissen 1 of 2 keer per jaar en dit ter vervanging van een persoonlijke ontvangst bij de burgemeester. Vele jubilarissen zijn van dezelfde generatie, kennen elkaar of leren elkaar anders dan nog beter kennen.

 

  • Zo stellen we ook een gemeentelijke babyborrel voor. Deze kindjes gaan samen school lopen, hun ouders gaan samen op zoek naar opvang en naar een school. Ze al een eerste keer samen brengen kan alleen maar de samenhang versterken. Eventueel zou dit kunnen gecombineerd worden met een geboortebos. Ons milieu en ons groen beeld wint er enkel bij!

 

  • Vrijwilligers moeten we dankbaar zijn. Voor ons mag er dan ook gerust een jaarlijks feest van de vrijwilliger zijn. Zij verdienen dit!

 

  • Respect voor elke burger maar ook voor al onze overledenen, ook onze overleden “viervoeters”. Een Sterrenweide is voor ons prioritair maar ook een Dierenweide is welkom!

 

  • Zorgstickers parkeren promoten, daar wij het belang inzien dat zorgverleners kort bij hun patiënten kunnen parkeren om zo hun kostbare tijd in hen te steken.

 

  • Onze Vlaamse identiteit mag nog meer in de verf gezet worden en dit niet enkel rond 11 juli maar het ganse jaar door. Extra bevlagging maar ook meer aandacht voor onze volksspelen. 

 

Ben je groot of ben je klein? We maken het hier voor iedereen fijn! Voor je kind, je dier maar ook voor de mensen die er niet meer zijn