U bent hier
Overheid verloor al tien miljoen euro aan werkende asielzoekers
'Dit is een zaak van sociale rechtvaardigheid.' Kersvers OCMW-voorzitter Joris Nachtergaele (N-VA) vindt het niet kunnen dat werkende asielzoekers onbeperkt kunnen bijverdienen terwijl de OCMW's hen gratis kost en inwoon geven. Bed, bad en brood, zoals het in de volksmond heet.
De gewone, hardwerkende Vlaming moet zelf opdraaien voor zijn huisvesting. En zelfs asielzoekers die maar af en toe werken en daardoor geen minimumloon bij elkaar sprokkelen, moeten een deel van hunleefloon afstaan.
Er bestaat nochtans al twee jaar een Koninklijk Besluit dat zegt dat werkende asielzoekers 35 tot 75 procent van hun dagelijkse vergoeding moeten inleveren. Wie een arbeidscontract van langere duur heeft - wat zeer uitzonderlijk is - zou zelfs geen aanspraak meer kunnen maken op een OCMW-woning. Niet dus. De regeling ligt al twee jaar te wachten. De bevoegde dienst Fedasil heeft de gemeenten nog altijd niet laten weten hoe de richtlijn in de praktijk moet worden uitgevoerd.
Niet dringend. Nadat Nachtergaele de kat de bel aanbond, trok de Aalsterse OCMW-voorzitter en N-VA-Kamerlid Sarah Smeyers op onderzoek uit. Ze ondervroeg zestig Vlaamse gemeenten waar N-VA in het OCMW zit en maakte op basis van die cijfers een extrapolatie voor heel het land. De oefening leert dat ongeveer tweeduizend asielzoekers werken en dat de federale overheid daardoor in twee jaar 10 miljoen euro liet liggen. 'Onbegrijpelijk dat de regering in deze barre budgettaire tijden zoiets doet', zegt Smeyers.
Minder in Wallonië. Bij staatssecretaris voor Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD) erkennen ze het probleem. 'Toen we hier eind 2011 op het departement aankwamen, was dit niet het meest dringende dossier. Het is nu wel bijna rond, en de richtlijnen worden binnenkort verstuurd', klink het. De woordvoerster van De Block benadrukt ook dat de groep werkende asielzoekers steeds kleiner wordt aangezien ze pas na zes maanden mogen beginnen werken en nieuwkomers nu meestal al na een half jaar weten of ze mogen blijven of niet.
Cijfers uit Vlaanderen doortrekken naar heel het land is overigens gevaarlijk omdat er in Wallonië minder werkende asielzoekers zijn, luidt de verdediging nog. Maarkedal wil in elk geval niet meer wachten op Fedasil. De meerderheidspartijen N-VA en Open VLD beslisten om de wet vanaf nu toe te passen en de afgehouden bedragen gewoon door te storten.