Meningen verdeeld over lang verwachte toegangsweg

Op 17 februari 2011

De Nielse bevolking klaagt al jaren over de vele vrachtwagens van de betonfabriek die dagelijks door de straten razen. Dat zou veranderen na de aanleg van een toegangsweg. Maar de werkzaamheden zorgen voor controverse.

Tussen de gemeente Niel, de POM en de bedrijven Coeck en Wienerberger werd een overeenkomst afgesloten voor de aanleg van een toegangsweg, die loopt door het natuurgebied, parallel met de Landbouwstraat. De POM vraagt subsidies aan het Vlaams Gewest. De niet-gesubsidieerde kosten worden verdeeld onder Coeck en Wienerberger.

Na afloop van de werkzaamheden wordt de weg gratis aan de gemeente Niel overgedragen. Door deze ingreep zal de leefbaarheid in heel wat straten verbeteren. Maar niet iedereen gaat akkoord met deze gang van zaken. CD&V-fractieleider Bruno Van Immerseel treedt op als woordvoerder van diegenen die niet akkoord zijn met deze toegangsweg.

Illegaal bomen gerooid

Van Immerseel haalt scherp uit naar het gemeentebestuur en de POM.“De werkzaamheden aan de weg zijn drie weken geleden gestart zonder enige vergunning, zonder enig overleg of informatie naar de bevolking toe”, foetert Bruno Van Immerseel. “En als klap op de vuurpijl: over een afstand van honderden meters werden op het tracé illegaal bomen gerooid.”

“Hoe kan het dat de gemeente deze werkzaamheden niet laat stilleggen als die onrechtmatig worden uitgevoerd?”, vraagt Van Immerseel zich af. “Men had een volledig natuurreservaat kunnen rooien! De schade is geleden, de bomen zijn weg.
Welke maatregelen zal de gemeente nu vragen om dit natuurherstel weer in goede banen te leiden? Hoeveel bomen zijn er gerooid en waar zullen die opnieuw geplant worden? En wie kan de veiligheid van de zwakke weggebruikers garanderen?
Al het zwaar verkeer van het bedrijventerrein zal de fietsas Niel-Boom en het fietspad langsheen de Matenstraat kruisen, waarvan veels fietsers gebruikmaken.
En welke impact zal het verkeer hebben op de woonkwaliteit van de buurtbewoners?”

Procedurefout

Schepen van Ruimtelijke Ordening, Walter Troch geeft tekst en uitleg over wat er fout is gelopen. “Het gaat om een procedurefout”, zegt Walter Troch. “De Pom had aan het studiebureau de opdracht gegeven een onderaannemer aan te duiden om de stabiliteit van de grond na te gaan. Die werkzaamheden stonden gepland voor eind februari, maar de onderaannemer nam iedereen in snelheid. Zonder dat iemand iets wist, is hij eind januari aan de slag gegaan. Het kwaad is geschied. Het spreekt vanzelf dat er voor de gerooide bomen een regeling getroffen zal moeten worden. Maar ik herhaal het, niet het gemeentebestuur, maar wel de Pom beheert dit dossier. Begin van volgende maand, de datum staat nog niet vast, wordt de bevolking uitgenodigd voor een infoavond. Daar zal alles duidelijker
worden.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is