Ontspanning in corona-tijden

Op 25 maart 2020

Na enkele dagen quarantaine bestaat het gevaar dat je de muren gaat oplopen en zoek je misschien naar nieuwe manieren om te kunnen ontspannen. Aangezien het lente zonnetje momenteel enorm haar best doet, hebben we voor jullie een aantal tips & tricks om jullie tuin klimaatbestendig te maken.

Klimaatbestendige tuinen kunnen langere tijd tegen droogte en helpen wateroverlast te bestrijden. Bovendien zorg je voor meer biodiversiteit waarbij er ruimte is voor dieren, vogels en insecten en je tegelijkertijd ook een aangename plek creëert om te onthaasten.

 

  • Kies voor waterdoorlaatbare verhardingen

Probeer om overbodige verhardingen te vervangen door milieuvriendelijkere alternatieven zoals grasdallen, grind, kiezel of een houten plankenpad. Let daarbij ook op dat je de verharding op een waterdoorlaatbare fundering zoals steenpuin aanlegt.

  • Zorg voor maximale regenwaterrecuperatie 

Voorzie een regenwaterput en plaats regentonnen bij eventuele bijgebouwen zoals je tuinhuis. Het opgevangen regenwater is ideaal om je tuin te gieten tijdens een droge periode.

  • Denk na over langzame waterinfiltratie

Probeer het regenwater zoveel mogelijk op te vangen en een tijdje te bufferen. Het regenwater sijpelt langzamer door de bodem en vult de grondwaterreserves aan. Dat kan bijvoorbeeld door middel van een groendak, een natuurlijke poel of een wadi. (Een wadi is een uitgraving gevuld met grind onderaan en begroeid met gras of vast bloeiende planten waarbij het water bij overvloedige regenval wordt verzameld en langzaam kan indringen.) Maar ook door de specifieke aanleg van je planten (mos-, kruid-, struik- en boomlaag - zoals in het bos) zorg je voor een gezonde bodem met een juiste waterdoorlaatbaarheid.

Wadi
  • Draag zorg voor je tuinbodem

Laat gevallen bladeren tussen struiken en bomen liggen en laat de natuur haar gang gaan. Dorre takken en afgevallen blaadjes zijn perfect voor insecten om zich in te verschuilen en maken van jouw tuin een egelparadijs. Bedek de bodem met lage planten (in plaats van schors of doeken). Ze zorgen ervoor dat het regenwater traag in de grond dringt bij regenweer en het beperkt verdamping bij droog weer.

Meer info over duurzame en klimaatbestendige tuinen via natuurpunt.be 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is