Niel zet in op zomerscholen

Op 8 juli 2022, over deze onderwerpen: Onderwijs

Niel zet in op zomerscholen

Meer dan 11.000 leerlingen kunnen in juli en augustus terecht in een van de zomerscholen die georganiseerd worden in 88 Vlaamse gemeenten en in Brussel. Daarmee ligt het aantal plaatsen even hoog als vorige zomer, ook al werd dit schooljaar niet meer gedomineerd door het coronavirus. Er waren geen collectieve schoolsluitingen die voor leerachterstand zorgden, maar veel lokale besturen en scholen zien opnieuw het nut van een zomeraanbod. Zo ook in Niel waar 70 leerlingen terecht kunnen in een zomerschool.

In de zomer van 2020 werden er voor het eerst op grotere schaal zomerscholen georganiseerd in Vlaanderen, zo ook toen al in Niel (toen nog maar voor 30 leerlingen). Als reactie op de schoolsluitingen vlak na de uitbraak van de coronacrisis werden toen meer dan 7.500 (vaak kwetsbare) jongeren bijgespijkerd in zomerscholen. Gedurende minimaal 10 dagen werd leerachterstand weggewerkt, in combinatie met spel, cultuur en sport. In de zomer van 2021 waren er zelfs meer dan 11.000 plaatsen beschikbaar in zomerscholen. Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts en Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers werkten vervolgens een decretaal kader uit om de zomerscholen structureel te verankeren in ons onderwijsaanbod, ook lang na de coronacrisis.

In Niel kunnen deze zomer 70 leerlingen terecht in een zomerschool. De zomerschool krijgt hiervoor € 32.900 financiële steun van de Vlaamse Overheid.

“De zomerscholen hebben op veel plaatsen ingang gevonden, omdat de organisatoren ook merken dat ze een belangrijk verschil maken. Zeker voor de meest kwetsbare kinderen”, zegt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts. “Dankzij een zomerschool moeten kinderen in september niet met een achterstand beginnen aan het schooljaar. Integendeel, kinderen die zomerles volgen, beginnen met een voorsprong. Ze kunnen vaker dan vroeger hun hand opsteken en dat geeft zelfvertrouwen en motivatie.”

Schepen Eddy Soetewey (bevoegd voor onderwijs, N-VA): “Zoals reeds in 2020 gesteld verankeren wij de Zomerschool structureel in Niel, los van Corona-pandemie of niet, schoolsluitingen of niet. Bedoeling is om op een speelse manier schoolachterstand weg te werken en alzo schoolse vertraging tegen te gaan. Via dit gratis aanbod willen we iedereen aan boord houden en alle kansen bieden. Hetzelfde doen we trouwens tijdens het schooljaar met de huiswerkbegeleiding. Als we momenteel vaststellen dat het aantal C-attesten terug piekt dan is dit één van de manieren om dit terug te beperken. Nieuw dit jaar is dat we ook een “stille klas” inrichten voor leerlingen die daar specifiek behoefte aan hebben.”

Meer informatie:

Eddy Soetewey

eddy.soetewey [at] n-va.be

0491/08 57 92

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is