Bestuursnota 2013-2018 doorgelicht - Ontsluitingsweg en nieuw jeugdhuis voor Niel

Op 27 december 2012

Na enkele weken van intensief overleg hebben Open VLD en N-VA een nieuw en ambitieus bestuursakkoord 2013-2018 klaar. De personenbelasting, vandaag nog 8,5 procent, zal elk jaar met minstens 0,1 en maximum 0,2 procent worden verlaagd. Voor de Nielse horeca wordt in 2013 de belasting op terrassen afgeschaft.

Voor het Jokot wordt, na meer dan tien jaar geduld oefenen, een nieuw jeugdhuis gebouwd naast de sporthal. Er komen ook repetitieruimtes voor Nielse muziekgroepen. De architect is al aangeduid. Begin 2014 starten de bouwwerken aan het nieuwe jeugdhuis. De jongeren van het Jokot zullen het, met eigen middelen, zelf inrichten.

De heraanleg van de buitenterreinen van de sporthal is al gestart. Er komt ook een grote nieuwe speeltuin. In de verschillende (nieuwe) wijken komen er kleinere speeltuintjes, op maat van de buurt. Ook in Niel-centrum zullen er extra speeltuintjes gerealiseerd worden.

In het organigram van het gemeentebestuur wordt ook een nieuwe dienst 'evenementen en vrije tijd' ondergebracht. Die dienst krijgt nieuwe burelen in het gebouw van het nieuwe Jokot, naast de sporthal. Het gemeentebestuur blijft ook buurtfeesten en het rijke Nielse verenigingsleven ondersteunen.

De handelsas (Antwerpsestraat - Emile Vanderveldelaan - Heideplaats - Dorpsstraat - Dorpsplein - Sint-Hubertusplein en Emile Dewittstraat) zal verfraaid worden met aangepast straatmeubilair, feestverlichting en -versiering (voor o.a. Kerst, Pasen en Valentijn). Ook de wekelijkse markt wordt geherwaardeerd.

De werken aan de ontsluitingsweg voor de bedrijven Coeck en Wienerberger starten in de lente 2013. Eind 2014 of in de lente van 2015 moet die ontsluitingsweg klaar zijn. Op de Boomsestraat wordt een rotonde aangelegd. De weg loopt, evenwijdig met de Landbouwstraat, tot de Uitbreidingsstraat. Ook Wienerberger kan over de nieuwe weg van en naar de nieuwe laad- en loskade van betonfabriek Coeck aan de Rupel. Zo wordt de Landbouwstraat autoluw en kunnen vrachtwagens uit grote stukken van de centrumstraten geweerd worden.

Een parkeerbeleidsplan moet de parkeerdruk in de verschillende Nielse straten de komende jaren aanzienlijk verminderen.

De dorpskernvernieuwing gaat verder, met de heraanleg van de Dorpsstraat en het plein tussen de kerk en het gemeentehuis. Ook de Vaartstraat, Wirixstraat en Hamelstraat worden vernieuwd, net als de omgeving Legastraat-Steenbakkerijen.

In de straten waar er geen of weinig groen is, zullen meer bloemenmanden opgehangen worden. Er komt meer groen op de Heideplaats en er komen ook meer hondenweides. Er zal ook elke dag, met een zwerfvuilzuiger, zwerfvuil opgeruimd worden.

De openingsuren van de buitenschoolse kinderopvang zullen worden uitgebreid tot 19 uur 's avonds. Om de capaciteit van de kinderopvang uit te breiden, zal in de wijk Damman de vroegere paardenstal, vlakbij de Rupeldijk, omgebouwd worden tot kindercrèche.

Door de snelle verjonging van Niel dreigt er ook een tekort aan klaslokalen en refters. De komende legislatuur zal geïnvesteerd worden in het energievriendelijker maken van de schoolgebouwen. Maar ook uitbreidingen zijn nodig. Een geleidelijke centralisatie van één of meerdere campussen (grotere scholen, maar minder vestigingen; kln.) zal worden onderzocht.

Ook de sporthal wordt energievriendelijker. De kleedkamers, het sanitair en de douches worden er grondig gerenoveerd en vernieuwd. Bij de sporthal wordt een Finse (loop)piste aangelegd, die op termijn helemaal rond gemaakt moet worden. Er zal - voor de Sint-Hubertusschool - ook een nieuwe turnzaal gebouwd worden. Na de schooluren zal ook de turnclub er terecht kunnen.

De (ver)nieuw(de) bibliotheek moet een belevingsbibliotheek worden, met zowel boeken en tijdschriften, maar ook cd's, dvd's en games in het aanbod. De bibliotheek moet een ontmoetingsplaats worden met een publieke dienstverlening op klantvriendelijke (openings)uren. Voor de bib wordt - met de andere gemeenten van de Rupelstreek - de piste van intergemeentelijke samenwerking bewandeld, als die samenwerking een meerwaarde heeft.

Alle beleidsdocumenten moeten via de website van de gemeente gemakkelijk raadpleegbaar zijn. Regelmatig zal ook een elektronische nieuwsbrief opgemaakt worden, waarop kan ingetekend worden. Elektronische infoborden zullen de bestaande houten infoborden vervangen. Het voltallige schepencollege zal, samen met de diensthoofden, ook elk jaar een zestal Nielse wijken of buurten bezoeken voor infoavonden en buurtvergaderingen.

‘We willen een extra wijkagent, vier in plaats van drie. Die moeten, te voet of met de fiets, meer de straat op. We willen de wijkagenten of andere politie-inspecteurs ook regelmatig aan de schoolpoorten zien. Er start in één Nielse wijk ook een proefproject met een Buurt Informatie Netwerk', zegt toekomstig burgemeester Tom De Vries (Open VLD).

En er zullen nieuwe seniorenflats gebouwd in het binnengebied tussen de Dorpsstraat en de Antwerpsestraat. Die moeten de meer dan 50 jaar oude seniorenwoningen aan de Parkwijk vervangen. Tegen 2020 moeten er in Niel ook 36 nieuwe sociale huurwoningen en 32 koopwoningen gebouwd worden. Die moeten vooral onderdak bieden aan kleine (éénouder)gezinnen en alleenstaanden.

Op woensdag 9 januari organiseert het gemeentebestuur een nieuwjaarsreceptie. Dan is iedere Nielenaar van 19.30 uur tot 21.30 uur welkom op de binnenplaats van de gemeentelijke basisschool in de Schuttershofstraat.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is